
Bouwstenen – Aan de slag –0.2: Democratisch kompas voor lokale bestuurders
Democratisch kompas voor lokale bestuurders
Wat is jouw democratisch kompas? We kunnen deze vraag ook stellen aan lokale politici, zij werken in het hart van onze lokale democratie: hoe ‘democratisch’ zijn onze raadsleden, burgemeesters en wethouders? Burgemeesters, wethouders en raadsleden doen hun werk vanuit een moreel kompas. Dat kompas bestaat bijvoorbeeld uit persoonlijke drijfveren en politieke overtuigingen, maar ook uit democratische waarden. Welke waarden zijn voor jou als bestuurder belangrijk?

Gemeenteraadsleden
De gemeenteraad is naast een politieke arena ook hét democratisch platform van de gemeente. Gemeenteraadsleden zijn daarmee verantwoordelijk voor het democratisch gesprek met elkaar en met de inwoners van de gemeente. Democratie is meer dan (partij)politiek, maar op welke manier geven raadsleden daar invulling aan?
Niet elk raadslid is een goede kadersteller of controleur.
Accepteer dat elk raadslid een eigen rol en stijl heeft: de één is visionair, een ander ombudsman, expert, coach, procesbewaker, partijpoliticus, belangenbehartiger, beleidsinitiator of verbinder tussen bestuur en inwoners. Maar bovenal is iedereen volksvertegenwoordiger en verantwoordelijk voor de kwaliteit van de lokale democratie. Hoe is dat binnen jouw raad georganiseerd? Wie is binnen jouw gemeenteraad vooral bezig met de kwaliteit van de lokale democratie, met het bewaken van democratische processen? Is dat vooral de griffier, is hier een commissie voor of is het een verantwoordelijkheid van ieder raadslid? Wat staat er in het ‘democratisch kompas’ van de raadsleden?