DZ_Headers_Tekengebied 1 kopie 3

BouwstenenAan de slag – 0.3: Democratisch professionalisme bij ambtenaren

Democratisch professionalisme bij ambtenaren

Ambtenaren voeren het beleid van het gemeentebestuur uit, maar hebben daarbij ook een eigen professionaliteit. En dat is niet altijd eenvoudig. Ambtenaren zijn gewend te zoeken naar politieke legitimatie en (minstens zo belangrijk) naar publiek draagvlak.
”Wil men nu werkelijk blijven vasthouden aan het aloude ‘primaat van de politiek’, als het alfa en omega van de politieke dimensie van ambtelijk vakmanschap? […] ‘politiek’ kent in de netwerksamenleving ook heel andere mogelijke spelers, forums en vormgevingen, die het ambtelijk apparaat ook de noodzakelijke richting, legitimatie en rugdekking zouden kunnen verschalen.”

(Paul ’t Hart Ambtelijk vakmanschap 3.0 revisited)

 

Welke democratische afwegingen maken gemeente-ambtenaren in hun werk? Bij het schrijven van een beleidsnota, bij het maken van een wijkplan, het organiseren van participatie of het uitvoeren van beleid? Dit ‘democratisch professionalisme’ is de kern van een onderzoeksproject van de Universiteit van Tilburg binnen een aantal gemeenten.

Hoe democratisch ben jezelf?

De volgende test hebben we gemaakt voor lokale bestuurders.
DZ_Button_Bekijk_product-01

Ambtelijk Vakmanschap 3.0 revisited

Het stuk Ambtelijk Vakmanschap 3.0 van Paul ‘t Hart sloeg in 2014 in als een bom. In dit stuk gaat Paul ‘t Hart in op de vraag: ‘’hoe nu verder?’’
DZ_Button_Bekijk_product-01

Leerkring ambtelijk vakmanschap

Bekijk het plan van aanpak van de leerkring ambtelijk vakmanschap, waarin ambtenaren op zoek gaan naar nieuwe democratische werkvormen.
DZ_Button_Bekijk_product-01
DZ_Button_onderdeel_vorig
DZ_Button_onderdeel_ander
DZ_Button_onderdeel_volgend
Buy now