DZ_Headers_Tekengebied 1 kopie 3

BouwstenenBouwsteen 2: Gedeelde zeggenschap – Onderdeel 2.2: Democratisch begroten

Democratisch begroten

Er is bijna geen gemeente meer zonder wijk- en of dorpsbudget. Meestal gaat het over kleine bestedingen binnen duidelijke randvoorwaarden. En meestal besluit de gemeente zelf over de bestedingen. De ervaring leert echter dat als burgers dit doen dit tot meer kritische en transparante besluitvorming leidt. Een transparante gemeentebegroting: hoe komt die tot stand en welke rol kunnen inwoners daarbij spelen? De eerste burgerbegrotingen kwamen tot stand in Oldebroek, Geffen en Breda. Een burgerbegroting maakt het makkelijker om te bepalen welke onderwerpen meer geld zouden moeten krijgen en welke minder. De afstand tussen boekhouder en inwoner wordt daarmee kleiner en er ontstaat meer inzicht in de gemeentebegroting. In Nederland gebeurt dat bijvoorbeeld in Emmen.

Burgerbegroting

Meer weten over ervaringen met burgerbegrotingen uit binnen- en buitenland? Joop Hofman is dé expert! Voor de Democratic Challenge begeleidde hij een leerking over de burgerbegroting in Nederland. Lessen en ervaringen zijn opgenomen in deze publicattie.
DZ_Button_Bekijk_product-01

Breda Begroot

Beproef de formule van Breda Begroot. In deze factsheet lees je hoe de Bredase burgerbegroting werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan.
DZ_Button_Bekijk_product-01

Buurtbesteden

Een website vol voorbeelden van buurten in Nederland waar bewoners zelf zeggenschap hebben over bepaalde budgetten.
DZ_Button_Bekijk_product-01

Burgerbegroting Geffen

In Geffen werd de eerste burgerbegroting van Nederland georganiseerd.
DZ_Button_Bekijk_product-01

Boekje open over geld

Boekje open over geld, oftewel BOOG. meer lezen over verschillende manieren waarop gemeenten met democratisch begroten bezig zijn: bekijk de BOOG
DZ_Button_Bekijk_product-01
DZ_Button_onderdeel_vorig
DZ_Button_onderdeel_ander
DZ_Button_onderdeel_volgend
Buy now