DW_Headers-05

BouwstenenBouwsteen 4: Checks & Balances – Onderdeel 4.1: Een open (lokale) democratie

Een open (lokale) democratie

Bewoners & journalisten kunnen de controlerende taak alleen goed uitvoeren als de gemeente open en toegankelijk is. Is jouw gemeente open en toegankelijk? De gemeentebegroting is bijvoorbeeld vaak niet goed leesbaar of vindbaar voor iedereen in de gemeente die er interesse in heeft. Dit zorgt voor een mogelijke barrière tussen de inwoner en haar gemeente.

Open die Overheid en begin bij het geld!

Expertisepunt Open Overheid verzamelde acht "gerechten" om aan de slag te gaan met een open overheid. Begin bij het geld!
DZ_Button_Bekijk_product-01

Hoe goed zijn checks en balances georganiseerd in jouw gemeente?

Print de test, vul hem in en discussieer er over met je collega's
DZ_Button_Bekijk_product-01

Levensgevaarlijk kruispunt van de democratie

Lokale democratie is je verantwoorden naar de maatschappij. Meer weten wat deze verantwoording inhoud? Dit artikel geeft een informatieve voorzet.
DZ_Button_Bekijk_product-01

Een gezonde lokale democratie begint met een goede informatievoorziening. Voor een goed werkende lokale democratie is het belangrijk dat inwoners goed worden geïnformeerd over het werk van politici en de gemeente. In veel – vooral kleine – gemeenten is weinig informatie te vinden over lokaal beleid, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Daarom is er nu de handreiking Lokale Media en Informatievoorziening. Deze handreiking helpt raadsleden op weg met een goede informatievoorziening en geeft tips voor omgang met lokale en regionale media. Hier te vinden: Handleiding Lokale Media en Informatievoorziening. Deze handreiking helpt raadsleden op weg met een goede informatievoorziening en geeft tips voor omgang met lokale en regionale media.

DZ_Button_onderdeel_ander
DZ_Button_onderdeel_volgend
Buy now