DW_Headers-09

BouwstenenBouwsteen 8: Maatwerk: van straat tot regio – Onderdeel 8.3: Beide? Maatwerk boven de gemeente (regionaal)

Beide? Maatwerk boven de gemeente (regionaal)

De lokale democratie kampt met een ”democratisch gat”. Veel beslissingen worden niet lokaal genomen maar op regionaal, provinciaal, nationaal of internationaal niveau. Als raadslid heb je al geen grip meer op regionale besluiten, laat staan als inwoner! Hoe organiseer je democratische processen over beslissingen die gaan over meerdere gemeenten? Waar ligt de verantwoordelijkheid en hoe beslissen gemeenten onderling? Een vraagstuk voor lokale raden en voor bewoners.
 

Handreiking 'Grip op regionale samenwerking'

Voor raadsleden en griffiers, hoe ga je aan de slag met regionale samenwerking? Op zoek naar aanknopingspunten om grip te krijgen op regionale samenwerkingsverbanden? Lees dan verder!
DZ_Button_Bekijk_product-01

De Drechtraad

De Drechtraad vormt het algemeen bestuur van de Drechtsteden. Dat is een bijzonderheid in bestuurlijk Nederland: Het is de enige gemeenschappelijke regeling waarvan het algemeen bestuur bestaat uit raadsleden.
DZ_Button_Bekijk_product-01

Maak Verschil. Krachtig inspelen op regionale economische opgaven

In de regio's zijn de opgaven verschillend en wordt er bestuurlijk verschillend op ingespeeld. Wat de regionale schaal is en hoe de bestuurlijke aanpak het beste kan worden vormgegeven, kan ook per opgave verschillen.
DZ_Button_Bekijk_product-01

D'RAN festival: Twente viert de democratie

Wat begon als een initiatief van twee griffiers om de gemeenteraden in Twente op een andere manier te laten kijken naar regionale bestuurlijke samenwerking, is uitgegroeid tot een bruisend festival waar 3.000 deelnemers gedachten en meningen uitwisselen.
DZ_Button_Bekijk_product-01
DZ_Button_onderdeel_vorig
DZ_Button_onderdeel_ander
Buy now