Instructie

Het democratisch zakboekje is gemaakt om te inspireren, maar vooral ook om aan de slag te gaan! De site is daarvoor ter ondersteuning; meer informatie en handige links naar die informatie. Uiteindelijk werk je toe naar je eigen democratie akkoord: wat zijn de belangrijkste actiepunten voor jouw gemeente met betrekking tot het vernieuwen van de lokale democratie. Om het beste uit deze website te halen, raden we je aan om de volgende stappen door te nemen:

 1. Registreer jezelf
  Druk op de knop ‘Registreren’ in het menu, vul jouw gegevens in en meld jezelf aan (‘Register’). Op deze manier kun je de bouwstenen met eigen acties opslaan en later verder gaan. De site bewaart ze dan.
 2. Ga aan de slag
  Bekijk het democratisch kompas, de acht bouwstenen en de ‘Aan de slag!’ Welke bouwsteen vind jij het belangrijkste? De bouwstenen waar je specifiek mee aan de slag wilt gaan kun je toevoegen aan jouw democratie akkoord door op het hartje te klikken op de bouwsteen op de homepagina of op de pagina van de afzonderlijke bouwstenen (bovenin; zie afbeelding hieronder). Deze worden dan opgeslagen bij de knop ‘Democratie akkoord’ in het menu.
 3. Voeg je eigen acties toe
  Druk op de knop ‘Democratie akkoord’ in het menu. Hier staan nu de bouwstenen die jij het belangrijkste vindt. Achter elke bouwsteen kun jij nog acties toevoegen die specifiek betrekking hebben op jouw gemeente of acties die jij het belangrijkste vindt voor die bouwsteen. Ook kun je hier nog algemene acties (die niet per se onder de bouwstenen vallen), procesafspraken en de namen van de ondertekenaars invullen.
 4. Print je eigen democratie akkoord
  Alles ingevuld? Druk op ‘Ctrl + p’ (voor Apple gebruikers is dit ‘cmd + p’) en print jouw eigen democratie akkoord. Deel hem met jou gemeente en ga aan de slag met de acties die jij voor jezelf of jouw gemeente hebt ingevuld.